De voordelen van regelmatige veterinaire controles

by Zakaria Zwaagstra

Je gaat met je hond naar de dierenarts als hij ziek of gewond is, maar jaarlijkse gezondheidsonderzoeken (ook wel veterinaire ‘check-ups’ genoemd) zijn net zo belangrijk voor je harige familielid. Deze bezoeken geven uw dierenarts de kans om verschillende dingen te controleren, waaronder oorontstekingen, slechte adem, niergezondheid, bloeddruk en nog veel meer. Deze examens zijn zo belangrijk dat ze ernstige ziekten helpen voorkomen die anders onopgemerkt zouden blijven. Tijdens een controle kan uw dierenarts ook met u praten over het gedrag van uw huisdier. Kwesties als verlatingsangst, agressie en overmatig blaffen kunnen allemaal een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van uw huisdier. Uw dierenarts kan advies en begeleiding geven over hoe u met deze problemen om moet gaan, wat het algehele welzijn en geluk van uw huisdier zal verbeteren.

Naast de fysieke, gedrags- en voedingsaspecten van een controle, krijgt uw huisdier ook de eventuele noodzakelijke vaccinaties. Jonge huisdieren hebben bijvoorbeeld regelmatig hondsdolheids- en distemper-parvo-boosters nodig om een robuust immuunsysteem op te bouwen, terwijl buitenkatten katachtige leukemie- en hepatitisvaccins nodig hebben. Vaak wordt ook een ontlastingsmonster genomen om te testen op darmparasieten. Naarmate uw huisdier ouder wordt, zijn deze jaarlijkse afspraken belangrijker dan ooit. Je harige vriend zal minder snel duidelijke tekenen van een probleem uiten, en het begin van ziekten zoals hartaandoeningen kan vrij snel optreden. Uw dierenarts kan de vroegste symptomen herkennen en behandelen voordat de ziekte ernstiger en kostbaarder wordt.

Het belangrijkste is dat regelmatige controles door de dierenarts de beste manier zijn om ervoor te zorgen dat uw huisdier zo gelukkig en gezond mogelijk is. Als u niet zeker weet hoe vaak u de dierenarts moet zien, vraag hem dan om advies. Ze kunnen het juiste schema voor uw huisdier aanbevelen, op basis van hun leeftijd en medische geschiedenis. Hoewel het misschien duur lijkt om de dierenarts regelmatig te zien, leven de meeste dieren gemiddeld 13 jaar, en het opvangen en behandelen van een aandoening in een vroeg stadium is veel goedkoper en effectiever dan wachten tot het probleem ernstig wordt. Daarom is preventieve zorg zo belangrijk voor uw huisdier en is het de investering waard.

Zoals de meeste mensen weten, kan een bezoek aan de dokter veel verschillende aanwijzingen aan het licht brengen die we misschien niet opmerken, en deze kunnen ons helpen gezond te blijven. Voor onze harige vrienden betekent dit dat ze elk jaar naar de dierenarts gaan om ervoor te zorgen dat ze hun gelukkigste en gezondste leven leiden.

You Might Also Like