Als huisdiereigenaar is het uw verantwoordelijkheid om de gezondheid van uw harige familielid te waarborgen. Dit houdt onder meer in dat ze alle juiste vaccinaties krijgen. Vaccinaties helpen huisdieren te beschermen tegen dodelijke ziekten door het immuunsysteem te stimuleren, dat vervolgens het lichaam helpt ziekteverwekkende organismen zelf te herkennen en te bestrijden. Maar wat zijn vaccins precies, hoe werken ze en waarom zijn ze zo belangrijk? Vaccins beschermen tegen ziekten door het immuunsysteem van uw huisdier bloot te stellen aan ziekteverwekkende micro-organismen die zijn geïnactiveerd of anderszins zijn veranderd zodat ze de ziekte niet veroorzaken. Door deze gecontroleerde stimulatie van het immuunsysteem kan het een reactie opbouwen die in de toekomst kan worden geactiveerd tegen het echte ziekteverwekkende organisme.
Het meest voorkomende type vaccin is de vaccinatie tegen hondsdolheid, die in veel staten en landen wettelijk verplicht is. Andere kernvaccins zijn die voor hondenziekte, die zeer besmettelijk is en de luchtwegen, gastro-intestinale (GI) en het zenuwstelsel van honden, wasberen en stinkdieren aantast. Het kan worden verspreid door contact via de lucht, zoals niezen en hoesten, en geïnfecteerde dieren kunnen mensen en andere honden likken of bijten. Hondenziekte kan ook worden overgedragen via gedeelde voer- en drinkbakken en apparatuur. Symptomen van de ziekte zijn diarree, braken, koorts, spiertrekkingen en epileptische aanvallen, verlamming en overlijden.
Niet-kernvaccins die door uw dierenarts kunnen worden aanbevolen, zijn die voor kennelhoest, adenovirus (hondenherpesvirus en hepatitis B), leptospirose, de ziekte van Lyme en Giardia. Deze worden vaak aan puppy’s gegeven omdat ze deze vaker tegenkomen in hun sociale omgeving, zoals hondenparken en kinderdagverblijven, of met vrienden en andere familiehonden die mogelijk drager zijn van deze ziekten. Hoewel sommige mensen zich afvragen of bepaalde vaccins nodig zijn, is het belangrijk om te onthouden dat alle vaccinaties onder strikte voorwaarden worden getest om er zeker van te zijn dat ze geen ernstige bijwerkingen veroorzaken bij puppy’s of honden van alle groottes. De vaccins worden in een veilige dosering gegeven en het is bewezen dat ze effectief zijn tegen de ziekteverwekkende micro-organismen waartegen ze bedoeld zijn om te immuniseren.
Ondanks de negatieve perceptie van vaccinreacties, zijn ze uiterst zeldzaam. Bijwerkingen van vaccinaties treden meestal binnen een korte periode na de injectie op en zijn licht tot matig van ernst. Verbeteringen in vaccintechnologie en -techniek hebben het optreden van ernstige bijwerkingen van huisdiervaccinaties aanzienlijk verminderd. Een uitgebreide gids voor huisdiervaccinaties is een geweldig hulpmiddel om u te helpen bepalen wat u het beste kunt doen om uw puppy of hond op schema te houden met hun vaccinaties. Zorg ervoor dat u al uw vragen met uw dierenarts bespreekt en blijf op de hoogte van hun aanbevelingen naarmate deze in de loop van de tijd veranderen.