Pet Nutrition begrijpen – wat elke huisdiereigenaar zou moeten weten

by Zakaria Zwaagstra

Als het om de gezondheid van uw huisdier gaat, is voeding een van de belangrijkste factoren. Maar wat veel eigenaren van gezelschapsdieren niet beseffen, is hoe moeilijk het kan zijn om voedzaam voedsel voor hun dieren te selecteren. Het vereist niet alleen kennis van het lezen van het etiket van een huisdiervoer en het begrijpen van de terminologie die wordt gebruikt in ingrediëntenlijsten, maar het omvat ook leren wat de voedingsbehoeften van uw huisdier zijn. Om ervoor te zorgen dat huisdieren een optimale gezondheid hebben, moeten ze de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen, eiwitten en vetten binnenkrijgen. Wanneer de verhoudingen van deze voedingsstoffen uit balans raken, kan dit leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, een slechte gezondheid en obesitas. Enkele basisprincipes waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een dieet voor uw huisdier zijn de volgende:

Een eiwit is een organische verbinding die bestaat uit aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen die een breed scala aan functies in het lichaam dienen. Eiwitten zijn nodig voor celgroei en -herstel, weefselopbouw, regulering van de stofwisseling en hormoonproductie en het behoud van spieren. Vet is een zeer energierijke voedingsstof die essentieel is voor groei en lichaamsfuncties. Het dient ook als warmtebron en helpt de lichaamstemperatuur te reguleren. Vetten zijn te vinden in dierlijke producten (vlees, zuivel), plantaardige oliën en zaden. Het vetzuurprofiel van het dieet van uw huisdier moet geschikt zijn voor zijn of haar leeftijd en activiteitenniveau.

Mineralen zijn belangrijk voor de werking van het lichaam en komen voor in bodem en water. Ze zijn betrokken bij veel lichaamsprocessen, zoals de vorming van botten, tanden en pezen, zenuwfunctie en bloedcirculatie. Enkele van de meest voorkomende mineralen zijn calcium, fosfor, kalium en natrium. Vitaminen zijn een groep organische verbindingen die niet door het lichaam kunnen worden gesynthetiseerd en die voor een normale werking in kleine hoeveelheden moeten worden geconsumeerd. Ze zijn betrokken bij de aanmaak van DNA, celgroei en -herstel, bloedstolling en ooggezondheid. Enkele van de meest voorkomende vitamines zijn vitamine A, vitamine D, niacine en pantotheenzuur.

Ongeveer 60% tot 70% van het lichaam van uw huisdier bestaat uit water. Het is belangrijk om uw huisdier te allen tijde van voldoende vers en schoon water te voorzien. Huisdieren kunnen meer water drinken als ze actief zijn, en op warme of vochtige dagen zullen ze vaak twee keer zoveel drinken als op koele dagen. Net als mensen kunnen honden en katten met overgewicht last hebben van veel gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, gewrichtspijn en diabetes. Een eenvoudige manier om te controleren of uw huisdier overgewicht heeft, is door met uw hand over zijn rug en langs zijn ribbenkast te strijken. Als je een merkbare dip voelt, is er waarschijnlijk sprake van overgewicht.

You Might Also Like