Reizen met huisdieren – Tips voor een stressvrije reis

by Zakaria Zwaagstra

Voor de meeste hondenbezitters is hun huisdier een groot deel van het gezin, en het kan voor iedereen stressvol zijn om ze zelfs maar voor korte periodes achter te laten. Gelukkig vinden duizenden mensen manieren om met hun huisdieren te reizen en te genieten van de bezienswaardigheden en geluiden die het land (of de wereld) te bieden heeft. De sleutel tot een stressvrije reis is plannen. Op vakantie gaan met uw huisdier vereist dezelfde voorbereiding als elke andere reis en uw dierenarts zal een waardevol hulpmiddel zijn om u te helpen bij de voorbereiding. Ze kunnen u helpen bepalen of uw huisdier gezond genoeg is om te reizen en ervoor zorgen dat al het vereiste papierwerk in orde is. Deze vereisten verschillen per bestemming, maar kunnen een microchipscan, vaccinaties, een rabiës-titerbloedtest en een gezondheidscertificaat omvatten.

Daarnaast zal uw dierenarts u adviseren of een kalmerend middel nodig is voor de specifieke situatie van uw huisdier. Sedatie heeft zijn risico’s en uw dierenarts kan u ook andere methoden aanbevelen om uw huisdier tijdens de reis te kalmeren. Een feromoonspray of kauwtabletten melatonine kan bijvoorbeeld effectief zijn voor sommige honden en katten, maar dit moet eerst met uw dierenarts worden besproken. Het is belangrijk om uw huisdier comfortabel te laten zitten in de reismand om stress tijdens de vlucht te verminderen. Zet de bench in de dagen en weken voorafgaand aan de reis op een rustige plek in huis, zodat ze er vertrouwd mee raken. Voeg een favoriete deken en traktatie toe om ze te helpen zich thuis te voelen, en begin door ze korte tijd in de reismand te leggen. Bouw geleidelijk op naar langere tochten.

Sommige honden- en kattenrassen zijn vatbaarder voor reisangst, vooral die met korte neusgangen zoals buldoggen en mopshonden. Voor deze dieren kan vliegen bijzonder gevaarlijk zijn omdat ze niet genoeg zuurstof kunnen krijgen en een hitteberoerte of ademhalingsproblemen kunnen krijgen. Als je een huisdier hebt met deze eigenschappen, overweeg dan om andere manieren te vinden om ze naar je bestemming te krijgen, zoals autorijden of een hondenoppas inhuren voor de duur van je reis. Zorg ervoor dat uw huisdier een halsband heeft die niet vast kan komen te zitten tussen de deur van de reismand of andere spleten, een microchip heeft voor het geval ze kwijtraakt tijdens het vervoer, en dat u actuele contactgegevens heeft.

Een reislabel met uw naam, vast adres en telefoonnummer, evenals het adres en telefoonnummer op uw bestemming of waar u bereikbaar bent, is ook handig. Maak een foto van uw huisdieren voordat u vertrekt en bewaar een kopie van hun medische gegevens bij u. Dit is handig voor het geval ze verloren gaan of gewond raken tijdens uw reis en stelt u in staat om uw dierenarts een volledige huisdiergeschiedenis te geven.

You Might Also Like