Uw huisdier trainen – de basisprincipes van positieve bekrachtiging

by Zakaria Zwaagstra

Als het gaat om het trainen van uw huisdier, is positieve bekrachtiging de juiste keuze. Positieve bekrachtiging omvat het belonen van gewenst gedrag en het negeren van ongewenst gedrag. Dit type training is het meest humaan en vaak het meest effectief. Het stelt ook iedereen in het gezin in staat om mee te doen, omdat er geen krachtige stem of acties nodig zijn die u of uw kind mogelijk in gevaar kunnen brengen.

Als uw hond iets doet wat u wilt, beloon hem dan onmiddellijk! Dit zal ze leren dat wanneer ze doen wat je wilt, er goede dingen gebeuren. Beloningen kunnen van alles zijn, van traktaties tot verbale complimenten, aaien, een speelsessie of zelfs gewoon een paar seconden alleen gelaten worden. Voedseltraktaties zijn bijzonder effectief als beloning, omdat de meeste honden extreem gemotiveerd zijn om te eten. Het is echter belangrijk om de soorten beloningen die u gebruikt te variëren, omdat uw hond bepaalde items met dezelfde beloning kan gaan associëren. Positieve bekrachtiging kan ook worden gebruikt in combinatie met negatieve straf. Negatieve straf houdt in dat je iets onaangenaams toevoegt aan een gedrag dat je wilt verminderen. Als uw hond bijvoorbeeld naar andere honden blaft wanneer u met ze in het park wandelt en u schreeuwt dat ze moeten stoppen, zullen ze leren dat blaffen resulteert in een onaangename ervaring: schreeuwen. Hierdoor zullen ze in de toekomst minder snel naar andere honden blaffen.

Een andere vorm van negatieve straf wordt ‘negatieve bekrachtiging door verwijdering’ genoemd. Dit is wanneer een onaangenaam gevoel wordt verwijderd wanneer een hond het juiste gedrag vertoont. Als uw hond bijvoorbeeld zijn erfgrens overschrijdt terwijl hij een schokhalsband draagt en u zapt hem, zal hij worden beloond voor het terugkeren naar de grens door niet meer geschrokken te worden (de positieve consequentie). Dit zal het juiste gedrag versterken, zodat ze het in de toekomst meer zullen doen. Net als de meeste volwassenen worden honden gedreven om hard te werken voor het salaris dat ze aan het einde van de week ontvangen. Dit staat bekend als klassieke conditionering en gebeurt overal om ons heen. Het rinkelen van de deurbel zorgt er bijvoorbeeld voor dat sommige honden gaan kwijlen, omdat ze hebben geleerd dat te associëren met eten krijgen.

Zoals bij elke training, vergt het geduld en consistentie. Het is belangrijk om consistent te zijn in je beloningen en je negatieve gevolgen, zodat de training de kans krijgt om aan te slaan. Het is belangrijk om te onthouden dat uw hond uw lichaamstaal veel beter kan lezen dan u kunt spreken, dus het is belangrijk om geen frustratie te tonen wanneer hij zich misdraagt. Schreeuwen of meppen zal je hond alleen maar in de war brengen, waardoor ze je gaan wantrouwen en bang voor je zijn. Gebruik in plaats daarvan positieve bekrachtiging en toon ze het juiste gedrag om uw vertrouwen en liefde te verdienen.

You Might Also Like